За втори път в салона на галерия „Възраждане“ в град Пловдив се представя пазарджишкия артистичен тандем Маргарита Иванова – керамика и Спас Киричев – скулптура. Те ще открият сезона  със съвсем нова колекция творби. Маргарита Иванова ще покаже прочутите си керамични пана и керамични глави – портрети като материална еманация на женската красота. Спас Киричев ще представи пред пловдивската публика няколко голямоформатни скулптури и бронзови рисунки за стена.

Спас и Маргарита и играта на обеми и цветове

Зона БГ

Пенка Калинкова, 19 януари 2011 г.

Известната пловдивска галерия „Възраждане” стартира годината с изложба на  Маргарита Иванова /керамика/ и Спас Киричев/скулптура/. За втори път галеристите Краси и Сим Алексиеви канят популярните творци, родени и живеещи в Пазарджик, които са семеен и творчески тандем. И както разбрахме от словото на Красимира Алексиева, „Възраждане” оттук нататък ще бъде тяхното място в Пловдив.

Спас Киричев е автор на паметника на Св. Св. Кирил и Методий в центъра на Пазарджик, но и автор на скулптурите, украсяващи фонтаните в Панаирното градче в Пловдив. Централният фонтан е украсен с копие от скулптурата на богинята Деметра от Арнолдо Дзоки. Оригиналът от чугун, патиниран, но и доста пострадал от годините и човешката немара, е в Цар Симеоновата градина, бронзовото копие в стил италиански барок в МПП. По-малките фонтани са украсени с водни нимфи в същия стил.

Изкуството на Маргарита Иванова е много специфично и човек би помислил, че тя се изявява само в кавалетната керамика, но всъщност нейни керамични пана и релефи украсяват не една обществена сграда в Пазарджик и околността.

Този път тяхната изложба е озаглавена „Обем и цвят”. В центъра на изложбеното пространство са трите богини от известния античен сюжет, жанрови композиции, сред които доминира образът на рибаря, танцуващи фигури, стенни металопластики на Спас Киричев  и помежду тях, помежду тези обеми, са цветните керамични пана с натюрморти и прелестни женски образи на Маргарита Иванова. Но и тя представя обеми и това са нейните керамични женски глави. Специалистите, които следят творческото им развитие, ще видят  нови, неизпробвани преди техни умения, а обикновените посетители ще напълнят очите си с радост от играта на обемите и цвета, представени в бронз и керамика.

И както каза Красимира Алексиева – „Да изядем годината преди тя да ни е изяла”. Много добро пожелание за началото на годината и успешен старт за галеристите и творците.