Художниците Маргарита Иванова и Спас Киричев участваха в

по покана от организаторите – Бобруйския градски изпълнителен комитет и Могильовския областен изпълнителен комитет. Тази инициатива се осъществява след спечелен конкурс по проект „Участие на български художници в 16-ия Международен пленер по керамика „Арт-Жижал 2019“, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Мобилност“ на Националния фонд „Култура“, научи ДУМА от Маргарита Иванова.

За шестнадесет години авторитетът на международния пленер „Арт-Жижал“ значително нараства сред професионалните среди и събитието получава широка популярност. Неговата география се разширява извън границите на Европа и в тазгодишното издание се включват страни от Азия, Латинска Америка и Близкия изток, а участието във форума е много престижно. Той способства за обмяната на опит в областта на керамиката, за надграждане и обмен на добри практики, увеличава квалификацията и уменията на художниците.

Истинско предизвикателство за професионалните керамици е да работят в различни техники и да използват „живия огън“ за изпълване на своите произведения. Именно там, в почивната станция „Вербки“, са построени три пещи за техниките „раку“, „опушена керамика“ и „солна керамика“ при високи температури, достигащи до 1250 градуса по Целзий.

Имайки предвид девиза на пленера „От традицията към съвременността чрез опита на майсторството“, Маргарита Иванова и Спас Киричев свързват българските традиции със съвремието. Творческата им концепция е със създаването на съвременни декоративни пластики като авторска керамика в Бобруйск да се популяризира българската култура в Република Беларус. С умелото вплитане на глаголицата и кирилицата в пластиките си, те подсказват, че именно от България Беларус е получила писмеността, на която там се пише и до днес.

Маргарита Иванова създава керамичната пластика „Манастир – средновековен център на писмеността“, която остава в Бобруйския художествен музей, и творбата „Утринен портрет“, предназначена за Могильовския областен театър за драма и комедия в Бобруйск. За творенията си авторката използва техниките „раку“ и „солна керамика“.

Творбата на Спас Киричев „Пламъкът на писмеността“ е определена от комисията за експониране в Градската библиотека „А. С. Пушкин“ в Бобруйск. Авторът създава две керамични пластики – „Дива сила“ и „Маг“, които стават собственост на Бобруйския художествен музей. Скулпторът прилага техниките „опушена керамика“ и „солна керамика“.

В продължение на три седмици 21 художници от 8 държави работиха на живописния бряг на река Березина. Резултатът от техния труд – около сто произведения, е експониран в изложбата „Изкуството на живия огън“ в Бобруйския художествен музей. На тържественото й откриване кметът на града Александър Студнев благодари на участниците и на организаторите, с чиито усилия творческият форум живее и става все по-мащабен. По-късно той връчи на всички керамици сертификати за участие.

„Манастир – средновековен център на писмеността“

„Утринен портрет“

Изложба след проведения Международен симпозиум