Маргарита Иванова и Спас Киричев подредиха съвместна изложба в галерия „Възраждане“ в град Пловдив. Експозицията на пазарджишкия тандем се открива на 6 октомври 2009 година. Маргарита Иванова се представя с 13 керамични пана, а Спас Киричев с – 18 скулптурни пластики, работени по обща тема „Тялото – движение и състояние“. В съвместната си изложба авторите ще покажат най-новите им творби, които целенасочено визират тялото – любима тема на галерия „Възраждане“.

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Опитен майстор на керамиката, Маргарита е потърсила нови дестинации в кавалетното си творчество и сътворените от нея пана „пеят” в цвят и форма. Създадени сякаш на един дъх, стоплени от гъвкавата обемност на материала, творбите излъчват слънчевата енергия на една талантлива и търсеща душевност, на една артистично осъществена амбиция.

Спас Киричев, който с тази изложба чества в Пловдив своя 50-годишен юбилей, е автор с богата артистична биография. Създател на много монументални скулптури, тук той показва изящни кавалетни пластики, които демонстрират най-добрите качества на една ярка творческа фантазия и мисъл. Прекрасни фигуративни решения, като композиция и детайл, скулптурите стоят елегантно семпли, точно намерени, символно съсредоточени в изказа на това, което авторът е пожелал да извади от материала. Определено светлата одухотвореност и омиротвореност на колекцията създават една концепция на доброта и хуманност.

Двамата артисти се допълват изящно и точно, за да бъде прелъстено неустоимо зрителското око.

◊ ЗА АВТОРИТЕ

Спас Киричев е роден през 1959 г. Завършва НХА София, специалност скулптура през 1988 г. Член на СБХ. Удостоен е с наградата на община Пазарджик за 2001 г. и награда за скулптура в ОХИ – гр. Благоевград. Има дванадесет самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции и симпозиуми. Осъществил е монументални творби в Пазарджик, Пловдив, Белово и други градове.

Маргарита Иванова е родена през 1961 г. Завършва НХА – София, специалност керамика при проф. Красимир Джидров и акад. Венко Колев през 1990 г. Член на СБХ. Носител на наградата за пластика на община Пазарджик за 2003 г. Реализирала множество монументални творби в Пазарджик, Костандово и други градове.

Автор: Дима Алексиева
Източник: галерия „Възраждане“