„Хроники“ от метал и керамика

Пазарджишките творци Маргарита Иванова и Спас Киричев ще открият изложбата си „Хроники“ в столичната ГАЛЕРИЯ 900, на 10 октомври, понеделник. Ценителите на изящните изкуства ще могат да се насладят на малки пластики и керамични пана, които разказват чудната история на Тамплиерите, пренасят ни в отминалите времена на сътворението на буквите, водейки ни уверено през лабиринтите на историята.

Да се създаде темпорална рамка на исторически пейзаж е трудоемка, но и увлекателна задача. Творческият тандем Иванова-Киричев дава отговори на загадки, но и поставя много въпроси чрез творбите си. Възприемането на изкуството е субективно, но всяка от творбите има своето специфично излъчване и провокира възприятията на публиката.

Четири от паната на Маргарита Иванова интерпретират важни моменти от развитието на Ордена на рицарите тамплиери от Йерусалим. С помощта на своя талант авторката открехва страници, които и до днес вълнуват последователите на древни тайни и легенди. Пред очите на посетителя се разтваря портата към необичайното и предизвикателно тълкуване на историческия пейзаж.

Работите на Спас Киричев издават душевността на естет, който търси малката закачка със зрителя и го заставя да предприеме своето пътешествие в света на асоциациите. Многопластовите идеи извират от метала, за да влязат в съприкосновение с мисълта. Пластиките са въздействащи, лишени от излишна бъбривост и натрапчивост.

Като цяло изложбата „Хроники“ може да бъде наречена бутикова, защото тя ще представи фрагменти от миналото, родени в мисълта на двама души, които ги съчетават по изключителен начин.

ЗА НЕЯ

Маргарита Иванова: През 1990 г. завършва Национална художествена академия – гр. София, специалност “Приложно изкуство – керамика“. Работи в областта на кавалетната керамика, монументална и малка пластика. Член на СБХ. Член на международна творческа организация Creative-Kreis-International-world wide artist. Получава награда за пластика на Община Пазарджик – 2003 г. Награда “Георги Машев” на Дружеството на пазардишките художници – 2012 г.

Има над 15 монументални обекта. Активно участва в международни и национални симпозиуми и изложби.

ЗА НЕГО

Спас Киричев: 1988 г. – Завършва Художествена Академия в гр. София специалност “скулптура” при проф. Борис Гондов. Член на СБХ. Получава награда за скулптура в ОХИ “Благоевград”. Награда на Община Пазарджик 2001г. Участва в изложба в гр. Бургведел – Германия. Има над 30 монументални обекта. Активно участва в международни и национални симпозиуми и изложби.

Стефка Венчева